Rusia mentine pretul diamantelor ridicat asteptand revenirea cererii

6 04 2010

Recesiunea globala a redus drastic cererea pentru toate materiile prime – de la fier la grau – insa mici saci din panza plini cu diamante inca mai ajung prin avion la Alrosa, producatorul de diamante detinut de statul rus, scrie The New York Times.

In fiecare zi, continutul saculetilor se varsa in cosuri din otel inoxidabil in sala de primire. Diamantele sunt spalate, sortate dupa marime, claritate, forma si calitate; apoi in loc sa fie trimise spre vanzare in toata lumea, sunt impachetate in hartie si mutate repede intr-un seif.
Pietrele extrase lunar insumeaza aproximativ 3 milioane de karate.

“Fiecare dintre ele are ceva deosebit”, a declarat Irina Tkachuk, unul dintre sutele de oameni, majoritatea femei, angajate la sortarea dimantelor.
 
Rusia este numarul unu in industrie
Rusia a facut un pas important anul acesta: a intrecut compania De Beers, devenind cel mai mare producator de diamante din lume. Dar situatia de pe piata globala de diamante este atat de intunecata, incat Alrosa nu a vandut niciun diamant pe piata de la inceputul lui decembrie, ci a preferat sa le inmagazineze.
Drept urmare, Rusia a devenit arbitru al pretului diamantelor. Deciziile asupra producerii si vanzarii vor determina valoarea diamantelor din magazinele de bijuterii in anii ce vor urma, in una din cele mai surprinzatoare consecinte ale acestei recesiuni.
In principal, din cauza faptului ca bijuteriile nu mai sunt la cautare, lichiditatile companiei De Beers s-a evaporat. Din cauza lipsei de cash compania a trebuit sa stranga 800 de milioane de dolari (615 milioane de euro) de la actionari in ultimele sase luni.
Chiar daca este un producator major de materii prime, Rusia nu a adoptat politici care mentin preturile ridicate. In industria petroliera, spre exemplu, Rusia profita de reducerile de productie pe care le face OPEC, pentru ca nu ia decizii similare.
Diamantele sunt o exceptie. “Daca nu sustii pretul, un diamant devine o bucatica de carbon”, este de parere Andrei Polykov, purtatorul de cuvant al companiei Alrosa.
Serghei Vibornov, directorul executiv al companiei Alrosa, a declarat ca a reusit sa convinga Banca Centrala a Angolei – care, la fel ca Rusia, inca mai este inundata cu bani din afacerile cu petrol – sa cumpere 30% din productia de diamante a minelor angoleze, reusind astfel sa pastreze diamantele in afara pietei.
Totusi, este o perioada precara pentru compania rusa sa-si asume titlul de lider in industrie.
Rusii sunt ajutati de UE
Pana anul trecut, compania De Beers producea circa 40% din rezervele globale de pietre neprelucrate, iar Alrosa 25%. Dar De Beers, careia i s-a interzis sa stocheze pietre pretioase, si-a inchis minele ca raspuns la suprasaturarea cu pietre neprelucrate. Rusia nu este dispusa sa faca asta, autoritatile din Moscova fiind sensibile la situatia de pe piata muncii si incearca sa tina muncitorii pe statul de plata.
Piata diamantelor finisate valoreaza circa 21,5 mld. dolari (16,5 mld. euro) si se preconizeaza o scadere pana la aproximativ 12 mld. dolari (9,2 mld. euro) in 2009, potrivit analistilor de la Polished Service.
Pretul pietrelor neprelucrate a scazut chiar mai mult, cu aproximativ 75% de la ultimul varf din iulie anul trecut.
Cele doua piete sunt total distincte. In mod normal, 60% dintre pietrele neprelucrate sunt pierdute in procesul de productie.
Vibornov invinovateste comerciantii care au tinut stocuri de diamante pentru a garanta imprumuturi. Cand liniile de creditare s-au terminat toamna trecuta, bancile si alti creditori au vandut acele pietre pretioase in incercarea de a face rost de bani, saturand piata. In decembrie, Alrosa s-a decis sa se retraga complet de pe piata.
 
Tin la pret
Charles Wyndham, fost evaluator la De Beers si co-fondator la Polished Prices, spune ca Rusia a manevrat pana acum tranzitia foarte bine: a stocat pietre pretioase, sa faca mai multi bani pe o perioada lunga, decat sa mentina preturile mici in viitorul apropiat.
“Orice ai spune despre rusi, cu siguranta nu poti spune ca sunt prosti”, a declarat Wyndham
Alrosa cauta sa mareasca cererea, vanzand pietrele pretioase angro, prin incheierea de contracte pe termen lung cumparatorilor din Belgia, Israel, India si alte tari. In aceste contracte, dintre care sase au fost semnate deja, preturile sunt undeva la mijloc intre varfurile din august si valoarea din iarna, contractele fiind incheiate pe o perioada de cativa ani.
“Un inel cu diamant nu ar trebui sa coste 100 de dolari. Noi nu ne dorim acest tip de client”, a spus Vybornov.
Alrosa lucreaza de asemenea cu o banca de investitii, Leader, subsidiara a companiei rusesti Gazprom, pentru a vinde diamante investitorilor.
Urmand acest plan, investitorii ar cumpara diamante, dar pietrele nu ar ajunge la bijutieri decat peste cativa ani.

Trimite pe Yahoo Messenger

Advertisements

Actions

Information

One response

23 04 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: