Aur

2 04 2010

Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri. Fiind răspândit în stare nativă în natură, el se putea obţine uşor în cantităţi mici. Se crede că aurul a fost descoperit înaintea cuprului. Cules sub forma unor bucăţi stralucitoare din nisipurile râurilor şi din depunerile aluvionare, aurul a fost din totdeauna un metal de ornament, apreciat pentru luciul său galben, dar mai ales pentru stabilitatea sa faţă de agenţii corozivi. Uşor de prelucrat, prin ciocănire, el lua forma diverselor obiecte de podoabă sau de cult cunoscute în antichitate. Aurul pur (care este întotdeauna galben) este prea moale pentru folosirea sa ca bijuterie. Metalele care se folosesc în amestec cu aurul, pentru a-l întări, pot modifica culoarea acestuia, rezultând astfel un aur de diferite nuanţe de galben, alb şi roşu. Acest amestec determină numărul de carate al aurului. Este unul din cele mai dense metale. Proporţia aur într-un aliaj se exprimă în karate (prescurtat k); un karat reprezinta 1 parte metal preţios dintr-un total de 24 părţi de aliaj (a nu se confunda cu caratul, unitate de măsură a pietrelor preţioase, prescurtat ct) Fiecare bijuterie din aur trebuie să fie inscripţionată cu procentul de aur pur la mie ( ex. o bijuterie de 14 karate va fi marcată cu cifra 585 sau 14K)

Semnificatia marcajelor existente pe bijuterii definesc această puritate, astfel:

Karat 24K 23K 22K 21K 18K 14K
Fineţe 1000 958 916 875 750 585
Puritate 99,9 % 95,8 % 91,6 % 87,5 % 75,0 % 58,5%

Aurul pur are 24k (puritate 99,9%) şi de regulă nu se foloseşte la bijuterii. Conţinutului de aur dintr-un aliaj este fineţea, care exprimă în miimi conţinutul de aur din aliaj. Marcajele de pe bijuterii reprezintă fineţea (585, 750 etc.) sau numărul de carate (14k, 18k etc.). Culoarea unei bijuterii din aur depinde de conţinutul de aur. Cu cât mai mult aur în aliaj, cu atât culoarea aliajului este mai aurie. Bijutierii crează diverse culori şi nuante ale aliajelor de aur prin aliere cu unul sau mai multe metale. Aurul în stare nativă este de culoare galbenă. Metalele care se folosesc pentru aliere cu aurul pentru a-i mări duritatea, pot modifica culoarea acestuia, rezultând astfel un aliaj de diferite nuanţe; galben, alb, roşu, verde, albastru. Aurul galben este creat prin aliere cu cupru şi argint. Aurul verde conţine argint, cupru şi zinc. Ca element de aliere cuprul singur dă o nuanţă roz.

Aurul alb este un aliaj de aur cu alte metale “albe” cum ar fi nichel, paladiu şi argint. Deseori aurul alb este placat cu rodiu. Datorită durităţii sale foarte ridicate, rodiu este aplicat prin proces electrolitic ca strat de acoperire pe bijuterii din aur alb sau platină pentru a conferi acestora un aspect alb, lucios. În timp stratul de rodiu va dispărea în funcţie de uzura la care va fi supus, atunci bijuteria va fii nevoită să treaca prin procesul de rodiere. Aliajele cu nichel folosesc nichelul care înălbeşte aliajul când este amestecat cu aur galben. Cu cât concentraţia de nichel este mai mare, cu atât aliajul este mai alb. Un aspect negativ al aurului albit cu nichel este potenţialul mare de a genera reacţii alergice. În Europa nichelul este interzis în bijuterii datorită acestor alergii. Actuala soluţie a Uniunii Europene a fost să interzică folosirea nichelului ca aditiv, acesta fiind înlocuit cu paladiu. Cu cât aliajul conţine mai mult paladiu cu atât este mai alb. Dar şi în concentraţii mari, culoarea tot este un gri mai deschis, nu atât de alba ca în cazul nichelului. Unul din aspectele negative ale aliajului cu paladiu este costul ridicat. Preţul mare al paladiului face ca acesta să fie o alternativă scumpă. În schimb aceste aliaje se topesc la temperaturi mai mari şi sunt mai bune pentru a fi turnate.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: